Annons:
Läst 3493 ggr
tlover
2015-04-20 09:52

Kaninsylta

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

I Julas testade jag att göra om ett recept på kalvsylta till kaninsylta, det blev riktigt bra och riktigt populärt på julbordet. Man kan både göra en stor sylta i tex en brödform eller flera små (eller en liten och frysa resten i "portionsförpackningar") Det är ett perfekt sätt att ta reda på köttet på tex revbenen osv.

Kaninsylta

Tidåtgång 2+ timmar receptet ger ca 1-1½ kg sylta

Ca 1½ - 2 kg kanin flådd och urtagen

Vatten

salt, 1 msk / liter vatten

lagerblad 1 st

1 tsk vitpepparkorn

1 skalad gul lök

Stycka och putsa kaninen och lägg köttet i en gryta (benen ska var med, även tex revben och liknande ska vara med), gärna ganska små bitar (så att det inte blir så mycket vatten). Häll på så mycket vatten så att det precis täcker köttet och salta.

Koka upp och skumma. Tillsätt resten av ingredienserna. Låt sjuda under lock på svag värme till köttet släpper lätt från benen.

Låt köttet svalna, sila av buljongen (men spara den), skölj ur grytan och häll tillbaka buljongen och låt den koka ihop.

Under tiden som buljongen kokar ihop benar du ur köttet och mal, mixa eller skär den i fina bitar (ska du mixa tänk på att ha en vass mixer, jag skar först men det funkade inte bra för mig, skivorna blev mosiga då jag skar syltan).

Lägg köttet i buljongen, koka upp och smaka av. Häll massan i vattensköljda formar och låt svalna tills den stelnat.

Den håller 4-5 dagar i kylen och ca 6 månader i frysen, har man fryst den kan den bli vattnig då man tinar den däremot men då är det bara att koka upp den igen.

Man kan göra en mindre sats (eller för den delen större sats) om man tex redan använt sadel, ben eller liknande, då väger du köttet och är det tex 500g kött så delar du receptet i 3. Lagerbladet kan man däremot alltid ha ett även om man minskar ner i receptet.

Foto: tlover

l'm back

Annons:
Upp till toppen
Annons: